خوابی که صهیونیست‌ها در سایه بحران قره‌باغ برای روابط ایران-ترکیه دیده‌اند-راهبرد معاصر
یمن: ناوهواپیمابر را هدف قرار دادیم/سرنگونی جنگنده آمریکایی الجولانی: گروه‌های نظامی در نهاد واحدی ادغام خواهند شد دیدار سفیر چین در ایران با علی لاریجانی بازگشایی سفارت قطر در دمشق پس از ۱۳ سال توضیحات عراقچی در خصوص بازدید از برخی اماکن تاریخی-مذهبی در قاهره آمریکا جایزه ۱۰ میلیون دلاری بر سر الجولانی را لغو کرد فایننشال تایمز: ترامپ به حمایت از اوکراین ادامه خواهد داد جزئیات دیدار الجولانی با هیئت آمریکایی در دمشق هشدار وزیر خارجه عراق: داعش در حال سازماندهی مجدد خود است وزارت خارجه آمریکا زندان قزل حصار و ۴ نهاد مرتبط با تجارت نفت ایران را تحریم کرد گروه‌های مسلح تحریرالشام وارد مرز‌های رقه شدند حمله به کنسولگری اسرائیل در نیویورک تحریم‌های جدید آمریکا علیه ناوگان دریایی پنهان ایران پزشکیان در دیدار اردوغان: کمترین خدشه به تمامیت سرزمینی سوریه، به هیچ وجه قابل قبول نیست دیدار پزشکیان با نخست‌وزیر پاکستان/ دعوت شهباز شریف از رئیس‌جمهور برای سفر به پاکستان

خوابی که صهیونیست‌ها در سایه بحران قره‌باغ برای روابط ایران-ترکیه دیده‌اند

یک کارشناس مسائل بین الملل تاکید کرد: تل‌آویو از روابط خوب ایران و ترکیه و نزدیکی این دو کشور در مخالفت با عادی سازی روابط کشورهای عربی و اسلامی با رژیم صهیونیستی بسیار ناراحت است و بحران قره باغ فرصت خوبی برای تخریب این روابط در اختیار این رژیم قرارداده است.
تاریخ انتشار: ۱۱:۵۱ - ۱۳ مهر ۱۳۹۹ - 2020 October 04
کد خبر: ۶۱۵۷۹
تعداد نظرات: ۱ نظر

به گزارش راهبرد معاصر؛ سید هادی برهانی، در پاسخ به این سوال که اهمیت بحران قره باغ برای سیاست منطقه ای کشورمان در چیست؟ اظهار کرد: این بحران از چشم اندازهای مختلف برای کشورمان و سیاست منطقه ای آن اهمیت دارد. یک چشم انداز مهم تاثیر این بحران بر روابط ایران و ترکیه است. ایران و ترکیه در سالهای اخیر و در دوره حکومت اسلام گرایان در ترکیه روابطی خوبی برقرار کرده اند. روابط در زمینه های بسیاری توسعه یافته است. به ویژه نگاه این دو کشور در حوزه فلسطین و اسرائیل به هم نزدیک شده است. در آخرین دور از این تحولات دیدیم در برابر موج سازش با اسرائیل که به سازش امارات و بحرین منجر شد، ایران و ترکیه جدی تری و موثرترین مقاومتها و مخالفتها را انجام دادند. مخالفت این دو کشور در جلوگیری از توسعه و گسترش این تحول خطرناک ، موثر بوده است. در واقع ایران و ترکیه پس از سازشهای اخیر بسوی ایجاد جبهه ای مشترک علیه عادی سازی روابط با اسرائیل حرکت کردند که می تواند کشورهای بسیار دیگری مانند قطر، کویت، تونس، اردن، فلسطین، مراکش، مالزی، عراق، سوریه و لبنان را در بربگیرد.

 

وی در مورد ارتباط میان این تحول (تشکیل اردوگاه مخالفت با عادی سازی) با بحران قره باغ تصریح کرد:
همکاری قدرتهای منطقه در مقابله با اسرائیل یک خطر حقیقی برای سیاستهای توسعه طلبانه و اشغالگرانه این رژیم در منطقه است. این سیاستها در شرایطی قابلیت اجرا دارد که قدرتهای منطقه با آن مخالفت یکپارچه و دسته جمعی نکنند. اگر قدرتهای منطقه شامل چهار کشور عمده ایران، ترکیه، مصر و عربستان یکپارچه با سیاستی اسرائیلی مخالفت کنند، این سیاست شانسی برای موفقیت نخواهد داشت. بنابراین یک استراتژی اساسی اسرائیل دور نگه داشتن این کشورها از یکدیگر و حتی ایجاد اختلاف، تنش و جنگ میان آنهااست.

 

برهانی در پاسخ به این موضوع که رژیم صهیونیستی چگونه می تواند از بحران قره باغ برای اجرای این استراتژی خود استفاده کند؟ گفت: اسرائیل نمی تواند به قدرتهای منطقه پیام دهد از هم دور شوید، به هم بدگمان باشید، دشمن هم باشید. این راه به جایی نمی برد. برای اسرائیل بهترین راه استفاده از بحرانها و زمینه های واقعی تنش و اختلاف نظر در منطقه است. این بحران و زمینه اکنون در قره باغ مهیا شده است. زمینه های اختلاف نظر ایران و ترکیه وجود دارد. دو کشور مواضع متفاوت و منافع مختلفی در این بحران دارند. بحران زمینه بدبینی، ناراحتی، و حتی خونریزی و خرابی را فراهم کرده است. این زمینه برای انتشار تخم بدبینی و خصومت و سمپاشی علیه روابط دو کشور بسیار مناسب است.


این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد: این بحران به دشمنان روابط ایران و ترکیه فرصت بسیار خوبی داده تا علیه این روابط سمپاشی کنند. در هر دوسوی روابط یعنی در ایران و در ترکیه. در ترکیه فرصت خوبی فراهم شده تا ایران همدست ارمنی ها در اشغال قره باغ و دشمن ترکها قلمداد شود. در ایران حمایت ترکیه از آذربایجان زمینه ای فراهم کرده تا داستانهایی مانند حضور داعش و تروریستهای تکفیری در کنار مرزهای ایران و توسعه طلبی ترکیه و بازسازی امپراتوری عثمانی ساخته و پرداخته شود. هدف همه این داستانها و داستانهای دیگری که احتمالا در آینده ساخته و منتشر خواهد شد ایجاد بدبینی و خصومت در ایران و ترکیه نسبت به دیگری است.

 

برهانی در واکنش به این موضوع که چگونه می توان روابط ایران و ترکیه را از این میدان سالم بدر برد؟گفت : هوشیاری زیادی لازم است. باید حمایت اسرائیل از این پروژه اختلاف افکنانه و تلاش این رژیم برای سوء استفاه از بحران قره باغ به خوبی دیده شود. اسرائیل از روابط خوب ایران و ترکیه و نزدیکی این دو کشور بسیار ناراحت است وفرصت خوبی برای تخریب این روابط به دست آورده است. باید نگاهی عقلایی، منطقی و مبتنی بر صبر و متانت داشته باشیم. نباید اسیر خبرسازی رسانه ها و منابع خارجی شویم. خبرسازیهای مفصلی برای ایجاد بدبینی صورت گرفته و احتمالا بیشتر خواهد شد. اخبار تحریک کننده ای از تحرک ترکها در قره باغ در فضای عمومی ایران منتشر می شود تا بدبینی و نفرت علیه ترکیه ایجاد شود. باید قبول کنیم ترکیه کشوری مستقل با سیاست خارجی مستقل است و منافع و نگرانیهای خود را دارد. ترکیه دوست ماست اما مستعمره مانیست که براساس منافع و سیاست ما عمل کند. همچنانکه ما سیاست و منافع خود را در منطقه قفقاز دنبال می کنیم.


وی تاکید کرد: اگر تزاحم و تضاد منافعی هست باید از طریق گفتگو و دیپلماسی حل شود و نباید کار به سمپاشی و نفرت پراکنی و دشمن سازی و اختلال در دوستی و نزدیکی دو کشور بکشد. نباید فضای کشور و افکار عمومی برای توسعه همکاری دو کشور آلوده و تیره و تار شود. ایران و ترکیه منافع وسیعی در همکاری و نزدیکی دارند و باید اختلاف نظر دو کشور در مسئله قره باغ را عاقلانه و با دوراندیشی و برادرانه مدیریت کنند./ ایسنا

مطالب مرتبط
ارسال نظر
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
سالم
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۳
0
0
فقط اسرائیل نیست بعضی کورد ها و پان های ایران هم به دنبال اختلاف بین ترکیه و ایران هستند تا جاییکه برای ازادی قره باغ عزا گرفته اند که چرا آذربایجان خاک خودش را از اشغال ارمنی آزاد می کند